Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika

België in Zuid-Afrika

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Zuid-Afrika is verhuisd en u wilt zich inschrijven op het consulaat in Johannesburg of Kaapstad? U reist als toerist door Zuid-Afrika en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zuid-Afrika gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 

Nieuwe immigratiewetgeving

Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. Voor de laatste ntwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie, klik op volgende link.

 

Zuid-Afrikaanse immigratiewetgeving: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen

Opgelet: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten worden NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen, tenzij in geval van een bewezen medisch noodgeval!

 

Waterschaarste in de Kaapregio

Een uitzonderlijke droogte treft momenteel de Kaapregio en leidt tot een ongekende waterschaarste. Om te kunnen blijven voorzien in drinkwater, hebben de plaatselijke autoriteiten zeer strenge waterbeperkingen opgelegd om dit fenomeen het hoofd te kunnen bieden (maximum 50 liter persoon en per dag vanaf  01 februari ). Zowel inwoners als bezoekers worden gevraagd deze beperkingen te respecteren, en het waterverbruik zoveel als mogelijk te beperken. Meer info vindt u via : https://tinyurl.com/y9bv6yaj. Het is dan ook aangeraden,  voor het vertrek, zich in te lichten bij uw hotel of verblijfsadres over de maatregelen die getroffen werden, daar u geen ongelimiteerde toegang tot leidingwater meer zou kunnen hebben.

 
Pas op voor oplichting

Een aantal burgers heeft ons laten weten dat zij het slachtoffer zijn geworden van pogingen tot oplichting. Ze werden gecontacteerd door oplichters die probeerden geld van hen af te persen via de telefoon door te doen alsof ze voor ons ministerie van Buitenlandse Zaken werkten. Om hun verhaal geloofwaardiger te maken, lukte het hen om ons centraal telefoonnummer in Brussel (0032 2 501.81.11) op het telefoonscherm van hun slachtoffers te laten verschijnen.

We roepen iedereen op geen enkele actie te ondernemen na dergelijke oproepen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken neemt nooit telefonisch contact op om financiële zaken met het publiek, ongeacht de kwestie, duidelijk te maken.

Als u het slachtoffer bent geworden van een fraude, laat het ons weten via ons klachtenformulier (https://diplomatie.belgium.be/nl/Contact/klachten) of stuur het rechtstreeks door naar het federale contactpunt (https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom).

 

Nieuws

08 dec

Alexander De Croo, Vicepremier

Excellenties,

Beste Guido Gryseels, Algemeen Directeur van dit prachtige Museum,

Dames en Heren,

We zijn hier vandaag samen, in dit volledig gerenoveerde Museum, om een bladzijde om te draaien en een nieuw hoofdstuk aan te vatten.

De bladzijde die we omdraaien, die kennen we. Dat is de bladzijde van ons koloniale verleden, gesymboliseerd door het Museum waar we vandaag afscheid van nemen.

05 dec

Conferentie 'Vers une alliance euro-africaine - Défis communs et perspectives': toespraak van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (Rabat, 27 november 2018).

03 dec

De Conventie over het verbod op clustermunitie bestaat tien jaar. De Conventie werd op 3 december 2008 in Oslo ondertekend. België heeft zich van in het begin actief ingezet in de strijd tegen clustermunitie. In 2006 keurde ons land de eerste wet ter wereld goed die deze wapens verbood. In 2007 werd dit verder versterkt met een wet die ook het investeren in de productie van clustermunitie aanpakte.

02 dec

België investeert de volgende jaren 43 miljoen euro extra in de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd. Dat heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bekendgemaakt tijdens Global Citizen Mandela 100, een internationaal benefietconcert in Johannesburg. Minister De Croo deelde er het podium met Afrikaanse staats- en regeringsleiders en muzikale toppers als Chris Martin, Ed Sheeran, Usher, Pharrell Williams, Beyoncé en Jay-Z.

02 dec

België gaat de volgende twee jaar 4,4 miljoen euro (5 miljoen US dollar) bijdragen aan de strijd tegen vergeten tropische ziekten. Dat zal gebeuren via het Extended Special Project for Elimination of Neglected Tropical Diseases (ESPEN), een project van de Wereldgezondheidsorganisatie dat vijf tropische ziekten wil beheersen en zelfs uitroeien. De Bill & Melinda Gates Foundation zal de Belgische bijdrage verdubbelen waardoor de volgende twee jaar twintig miljoen mensen toegang krijgen tot de nodige behandelingen.