Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika

België in Zuid-Afrika

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Zuid-Afrika is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Pretoria of het Consulaat-Generaal in Kaapstad? U reist als toerist door Zuid-Afrika en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zuid-Afrika gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 

VACATURE

Vacature: polyvalent consulair medewerker bij de Ambassade van België in Pretoria. De volledige jobomschrijving kan u hier raadplegen. E-mail uw sollicitatie naar pretoria@diplobel.fed.be.

Uiterste datum voor uw sollicitatie: 29 augustus, 5pm. 

 

REIZEN NAAR BELGIË UPDATE

Vanaf 23 mei 2022 is het verbod op niet-essentiële reizen naar België afgeschaft. Reizigers van Zuid-Afrika, Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zimbabwe en Eswatini kunnen vrij reizen naar België.

De volgende voorwaarden om België binnen te komen zijn ook niet meer van toepassing:

  • Voorleggen van een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat.
  • Testen op dag 1 en 7, en quarantaine.
  • Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF).

Belangrijk:

!!De gebruikelijke visumvoorwaarden zijn nog steeds van toepassing.

!!Je mag niet reizen wanneer je in quarantaine of isolatie zit.

!!Contacteer steeds uw luchtvaartmaatschappij en/of reisagentschap voor informatie betreffende hun vluchten van en naar uw land van bestemming en hun reisvoorwaarden.

!! Landen zullen worden geclassificeerd als zeer hoog risico mocht er een nieuwe zorgwekkende covid-variant opduiken op hun grondgebied. De beperkende maatregelen zullen van toepassing zijn op landen met een zeer hoog risico, maar momenteel zijn er echter geen landen met een zeer hoog risico.

Meer informatie is beschikbaar op volgende website: www.info-coronavirus.be/nl. 

In het kader van de uitrol van de vaccinatiecampagne in België heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid op voorstel van de Taskforce Vaccinatie ook richtlijnen bepaald voor de toegang tot vaccinatie in België van Belgen die in het buitenland wonen. Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Vaccinatie_van_Belgen_in_het_buitenland. Lees hier ook de meest recente informatie en blijf ons via de sociale media volgen. De Belgen geregistreerd op onze ambassade/op ons consulaat/op ons diplomatiek bureau zullen ook persoonlijk via e-mail gecontacteerd worden.

COVID-19 - STAND VAN ZAKEN VOOR REIZIGERS

De situatie kan van minuut tot minuut veranderen. U kan deze website raadplegen met de meest recente informatie:

Gelieve ook op te volgen via volgende websites:

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: 

Om u beter te kunnen bijstaan, gelieve u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

Nieuwe immigratiewetgeving // update reisadvies voor reizen met minderjarigen (-18 jaar) van en naar Zuid-Afrika - november 2019

Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. Voor de laatste ntwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie, klik op volgende link.

 
Zuid-Afrikaanse immigratiewetgeving: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen

Opgelet: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten worden NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen, tenzij in geval van een bewezen medisch noodgeval!

 

Nieuws

12 aug

Eén jaar nadat de Taliban met geweld de macht hebben gegrepen in Afghanistan, ziet België een duidelijke achteruitgang van de mensenrechten en fundamentele vrijheden.

01 aug

Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel Hadja Lahbib reist van 31 juli tot en met 2 augustus naar New York voor een werkbezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.

28 jul

België toont zich verontrust over de recente verslechtering van de veiligheidssituatie in het oosten van de DRC, veroordeelt het aanhoudend geweld en roept op tot stopzetting ervan.

17 jul

Vandaag is het acht jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd neergehaald. Hierbij kwamen 298 passagiers en bemanningsleden op tragische wijze om het leven. We herdenken ook vandaag zij die aan boord omkwamen, hun families en naasten.

01 jul

De zomervakantie is begonnen: traditioneel gaan veel Belgen er dan even tussenuit. Sommigen kiezen voor een reis in eigen land, anderen trekken naar het buitenland: naar een buurland, een land verder weg in Europa of zelfs naar de andere kant van de wereld. Maar reizen naar het buitenland betekent ook voorbereidingen treffen. Om veilig op reis te gaan is het belangrijk om voor vertrek goed geïnformeerd te zijn. Hans Heeman geeft zijn deskundig advies over reizen in het buitenland.