Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika

België in Zuid-Afrika

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Zuid-Afrika is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Pretoria of het Consulaat-Generaal in Kaapstad? U reist als toerist door Zuid-Afrika en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zuid-Afrika gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

VACATURE

Vacature: polyvalent consulair visum medewerker. Uiterste sollicitatiedatum: 10 maart, einde werkdag (5 pm). 

Droom je om deel uit te maken van een dynamisch team in internationaal verband? Is administratie jouw stokpaardje? Ben je enthousiast om meer te leren over Schengen en immigratie?

Dan is het tijd om ons jouw CV te sturen!

Raadpleeg de volledige functieomschrijving in dit document.

 

REIZEN NAAR BELGIË UPDATE

Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Lesotho en Eswatini worden niet langer beschouwd als “heel hoog risico landen”. Deze landen worden nu beschouwd als rode zones.

Wie mag reizen?

 • Belgische onderdanen en personen met hun hoofdverblijfplaats in België of de EU of een land dat deel uitmaakt van de Schengen Zone.
 • Onderdanen van derde landen, indien volledig gevaccineerd, met een erkend vaccinatiecertificaat. Volledig gevaccineerd betekend gevaccineerd met een EMA-gecertificeerd vaccin, indien alle dosissen zijn toegediend en als je laatste prik minstens 2 weken voor de reis toegediend is.
 • Onderdanen van derde landen, indien niet volledig gevaccineerd of indien ze geen erkend en geregistreerd vaccinatiecertificaat kunnen voorleggen, maar indien ze onder een van de volgende categorieën vallen:
 1. Gezondheidswerkers;
 2. Grensarbeiders;
 3. Seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw;
 4. Vervoerspersoneel;
 5. Diplomaten, personeel van internationale organisaties, militair personeel of personeel van ordediensten;
 6. Passagiers in transit;
 7. Reizen voor dwingende gezinsredenen;
 8. Zeevarenden;
 9. Reizen voor humanitaire redenen;
 10. Studenten;
 11. reizen van gekwalificeerde personen die in het bezit zijn van een single permit/professionele kaart/werkvergunning;
 12. echtgenoot of partner van een persoon die beschikt over de nationaliteit van een land van de Europese Unie of van de Schengenzone en die deze echtgenoot of partner vergezellen.

De specifieke voorwaarden hierboven komen boven op de normale voorwaarden om toegang te krijgen tot België. Zo is het onder andere belangrijk om steeds rekening te houden met welke visumprocedures er voor sommige reizigers gelden. De persoon moet reizen met een attest van essentiële reis.

Het is belangrijk om na te gaan met uw luchtvaartmaatschappij en/of reisagent wat hun reisvoorwaarden zijn en of zij vliegen van en naar bovenvermelde landen.

Voor meer informatie, gelieve volgende website te raadplegen: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#006.

 

In het kader van de uitrol van de vaccinatiecampagne in België heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid op voorstel van de Taskforce Vaccinatie ook richtlijnen bepaald voor de toegang tot vaccinatie in België van Belgen die in het buitenland wonen. Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Vaccinatie_van_Belgen_in_het_buitenland. Lees hier ook de meest recente informatie en blijf ons via de sociale media volgen. De Belgen geregistreerd op onze ambassade/op ons consulaat/op ons diplomatiek bureau zullen ook persoonlijk via e-mail gecontacteerd worden.

COVID-19 - STAND VAN ZAKEN VOOR REIZIGERS

De situatie kan van minuut tot minuut veranderen. U kan deze website raadplegen met de meest recente informatie:

Gelieve ook op te volgen via volgende websites:

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: 

Om u beter te kunnen bijstaan, gelieve u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

Nieuwe immigratiewetgeving // update reisadvies voor reizen met minderjarigen (-18 jaar) van en naar Zuid-Afrika - november 2019

Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. Voor de laatste ntwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie, klik op volgende link.

 
Zuid-Afrikaanse immigratiewetgeving: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen

Opgelet: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten worden NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen, tenzij in geval van een bewezen medisch noodgeval!

 

Nieuws

18 mei

De SheDecides-beweging viert dit jaar haar vijfde verjaardag. In 2017 lanceerden België, Nederland, Denemarken en Zweden de conferentie SheDecides. Het was oorspronkelijk een reactie op de terugtrekking van de regering van de Verenigde Staten met de herinvoering en uitbreiding van de zogenaamde 'Global Gag Rule'. 

17 mei

Het Koninkrijk België, als stichtend lid en gastland van zowel de Europese Unie als de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, verheugt zich over het verzoek van de Republiek Finland en het Koninkrijk Zweden om lid van de NAVO te worden.

16 mei

Sinds 2004 herinnert de Internationale Dag tegen homofobie, bifobie en transfobie (IDAHOT) op 17 mei er ons aan dat discriminatie tegen LGBTQI+-personen nog steeds veelvuldig voorkomt.

12 mei

Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, heeft op donderdag 12 mei samen met de Palestijnse Premier Shtayyeh het nieuwe bilaterale samenwerkingsprogramma gelanceerd.

12 mei

De Belgische economische missie in het VK eindigt na een gevuld programma met evenementen, business-to-business contacten en ontmoetingen op hoog niveau. Na twee jaar onderbreking, het netwerk van contacten tussen Belgische en Britse operatoren werd hersteld dankzij fysieke aanwezigheden.