Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika

België in Zuid-Afrika

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Zuid-Afrika is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Pretoria of het Consulaat-Generaal in Kaapstad? U reist als toerist door Zuid-Afrika en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zuid-Afrika gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

REIZEN NAAR BELGIË UPDATE

Nadat informatie werd bekend gemaakt over een nieuwe Corona-variant hebben de Belgische overheden beslist om volgende landen als zones met een heel hoog risico aan te duiden: Zuid-Afrika, Eswatini, Lesotho, Mozambique, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia en Malawi.

Vanaf zondag 28 november 2021 is het verboden voor personen die zich op enig moment in de afgelopen 14 dagen op het grondgebied van deze landen bevonden om zich rechtstreeks of onrechtstreeks naar het Belgische grondgebied te verplaatsen. Er zijn een aantal uitzonderingen, onder andere voor personen met de Belgische nationaliteit of de hoofdverblijfplaats in België. Zij kunnen wel naar België reizen. De volledige lijst met uitzonderingen is hier terug te vinden : https://www.info-coronavirus.be/nl/hoog-risico-landen/

Reizigers voor wie het volgens bovenstaande maatregelen toch toegelaten is om naar België te reizen, moeten rekening houden met verstrengde maatregelen voor hun reis naar België en bij aankomst:

•             Zij dienen voor de aankomst in België altijd een PLF (Passagier Lokalisatie Formulier) in te vullen, ongeacht hoe ze reizen of hoe lang hun verblijf in België of in het buitenland is.

•             Als zij hun hoofdverblijfplaats niet in België hebben, dienen zij altijd te beschikken over een voorafgaandelijke negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in België is afgenomen.

•             Alle reizigers (residenten en niet-residenten) moeten zich laten testen in België op dag 1 en dag 7 en moeten bovendien 10 dagen in quarantaine.

•             De maatregelen die gelden voor aankomst in België (testen/quarantaine) zijn ook van toepassing op volledig gevaccineerde personen.

•             Reizigers dienen rekening te houden met de maatregelen die van kracht zijn in transitlanden.

Deze specifieke voorwaarden komen bovenop de normale voorwaarden om toegang te krijgen tot België.

In het kader van de uitrol van de vaccinatiecampagne in België heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid op voorstel van de Taskforce Vaccinatie ook richtlijnen bepaald voor de toegang tot vaccinatie in België van Belgen die in het buitenland wonen. Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u op https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Vaccinatie_van_Belgen_in_het_buitenland. Lees hier ook de meest recente informatie en blijf ons via de sociale media volgen. De Belgen geregistreerd op onze ambassade/op ons consulaat/op ons diplomatiek bureau zullen ook persoonlijk via e-mail gecontacteerd worden.

COVID-19 - STAND VAN ZAKEN VOOR REIZIGERS

De situatie kan van minuut tot minuut veranderen. U kan deze website raadplegen met de meest recente informatie:

Gelieve ook op te volgen via volgende websites:

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: 

Om u beter te kunnen bijstaan, gelieve u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

Nieuwe immigratiewetgeving // update reisadvies voor reizen met minderjarigen (-18 jaar) van en naar Zuid-Afrika - november 2019

Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. Voor de laatste ntwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie, klik op volgende link.

 
Zuid-Afrikaanse immigratiewetgeving: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen

Opgelet: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten worden NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen, tenzij in geval van een bewezen medisch noodgeval!

 

Nieuws

02 dec

Sophie Wilmès, Vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken heeft beslist om 300.000 euro toe te kennen aan de Implementation Support Unit (ISU) van het Ottawaverdrag inzake antipersoonsmijnen.

25 nov

25 november 2021 markeert de 30ste verjaardag van de internationale campagne "16 dagen activisme tegen gendergerelateerd geweld". Deze campagne loopt van 25 november (internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot 10 december (internationale mensenrechtendag) met als doel geweld tegen vrouwen en meisjes uit de wereld te bannen.

22 nov

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir brengt van 23 tot 28 november een werkbezoek aan de Democratische Republiek Congo (DRC). Het bezoek richt zich op vrouwenrechten, gendergelijkheid en gendergerelateerd geweld. Ontmoetingen met Congolese vrouwen en lokale en internationale organisaties die zich bezig houden met deze thematieken staan centraal tijdens het bezoek.

18 nov

Eerder deze maand vond een ongeval plaats in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, waarbij een tankwagen explodeerde. Meer dan honderd mensen kwamen hierbij om het leven, meer dan honderd anderen raakten gewond en liepen hierbij vaak ernstige brandwonden op. Sierra Leone heeft na het ongeval een hulpvraag ingediend bij het EU-Mechanisme voor Civiele Bescherming, met onder andere een specifieke vraag naar medisch materiaal.

28 okt

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid, Meryame Kitir, doet extra inspanningen om de lokale productie van vaccins in Senegal te versterken. Dat heeft ze tijdens een werkbezoek aan Senegal bekend gemaakt. Kitir bezocht er gisteren een aantal initiatieven in het kader van de COVID-19-pandemie.