Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika

België in Zuid-Afrika

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Zuid-Afrika is verhuisd en u wilt zich inschrijven op het consulaat in Johannesburg of Kaapstad? U reist als toerist door Zuid-Afrika en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zuid-Afrika gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

 

Nieuwe immigratiewetgeving

Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. Voor de laatste ontwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie, klik op volgende link.

 
Waterschaarste in de Kaapregio

Een uitzonderlijke droogte treft momenteel de Kaapregio en leidt tot een ongekende waterschaarste. Om te kunnen blijven voorzien in drinkwater, hebben de plaatselijke autoriteiten zeer strenge waterbeperkingen opgelegd om dit fenomeen het hoofd te kunnen bieden (maximum 50 liter persoon en per dag vanaf  01 februari ). Zowel inwoners als bezoekers worden gevraagd deze beperkingen te respecteren, en het waterverbruik zoveel als mogelijk te beperken. Meer info vindt u via : https://tinyurl.com/y9bv6yaj. Het is dan ook aangeraden,  voor het vertrek, zich in te lichten bij uw hotel of verblijfsadres over de maatregelen die getroffen werden, daar u geen ongelimiteerde toegang tot leidingwater meer zou kunnen hebben.

 
Pas op voor oplichting

Een aantal burgers heeft ons laten weten dat zij het slachtoffer zijn geworden van pogingen tot oplichting. Ze werden gecontacteerd door oplichters die probeerden geld van hen af te persen via de telefoon door te doen alsof ze voor ons ministerie van Buitenlandse Zaken werkten. Om hun verhaal geloofwaardiger te maken, lukte het hen om ons centraal telefoonnummer in Brussel (0032 2 501.81.11) op het telefoonscherm van hun slachtoffers te laten verschijnen.

We roepen iedereen op geen enkele actie te ondernemen na dergelijke oproepen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken neemt nooit telefonisch contact op om financiële zaken met het publiek, ongeacht de kwestie, duidelijk te maken.

Als u het slachtoffer bent geworden van een fraude, laat het ons weten via ons klachtenformulier (https://diplomatie.belgium.be/nl/Contact/klachten) of stuur het rechtstreeks door naar het federale contactpunt (https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/nl/welkom).

 

Nieuws

10 aug

Na de benoeming van een presidentskandidaat voor het Gemeenschappelijk Front voor Congo (FCC), verwelkomt België dat de huidige president, Joseph Kabila Kabange, afstand doet van een derde termijn, zoals bepaald in de Grondwet en het Oudejaarsakkoord van december 2016

20 jul

Op voordracht van de heer Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken heeft de Koning bij koninklijke besluiten van 10 juli 2018 de volgende adellijke gunsten en burgerlijke eretekens verleend.

18 jul

Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de ondertekening van het Statuut van Rome, grondtekst van het Internationaal Strafhof, herbevestigt vicepremier en minister van buitenlandse zaken Didier Reynders zijn volle steun aan deze instelling. Zij speelt een essentiële rol in de strijd tegen straffeloosheid. Een internationaal rechtshof met een universele roeping en permanente strafrechtelijke jurisdictie is meer dan ooit nodig, complementair met de nationale strafrechtelijke hoven.

17 jul

Vandaag is het precies 4 jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysian Airlines werd neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. 298 burgers, onder wie veel kinderen, verloren daarbij het leven. Ook verschillende landgenoten kwamen om. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders brengt hulde aan hun nagedachtenis.

13 jul

Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams, Ed Sheeran en een hele reeks andere internationale en Afrikaanse artiesten zullen op 2 december tijdens een groots slotconcert in Johannesburg mee de internationale campagne #SheIsEqual afsluiten. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo die mee aan de basis ligt van #SheIsEqual en de campagne in juni in Brussel op gang trok, is ambitieus. “Dit wordt de grootste campagne ooit ter ondersteuning van vrouwenrechten en van de Sustainable Development Goals.”