Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika

België in Zuid-Afrika

Welkom op onze website!

U bent een Belg die onlangs naar Zuid-Afrika is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Pretoria of het Consulaat-Generaal in Kaapstad? U reist als toerist door Zuid-Afrika en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Zuid-Afrika gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

Voor een Belgische ervaring in Zuid-Afrika, ga naar https://experiencebelgiuminsa.co.za/. Als u een Belg bent met een horecabedrijf in Zuid-Afrika, contacteer ons (pretoria@diplobel.fed.be) met informatie zodat we deze kunnen toevoegen aan deze website.

REIZEN NAAR BELGIË UPDATE

Vanaf 23 mei 2022 is het verbod op niet-essentiële reizen naar België afgeschaft. Reizigers van Zuid-Afrika, Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zimbabwe en Eswatini kunnen vrij reizen naar België.

De volgende voorwaarden om België binnen te komen zijn ook niet meer van toepassing:

  • Voorleggen van een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat.
  • Testen op dag 1 en 7, en quarantaine.
  • Invullen van het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF).

Belangrijk:

!!De gebruikelijke visumvoorwaarden zijn nog steeds van toepassing.

!!Je mag niet reizen wanneer je in quarantaine of isolatie zit.

!!Contacteer steeds uw luchtvaartmaatschappij en/of reisagentschap voor informatie betreffende hun vluchten van en naar uw land van bestemming en hun reisvoorwaarden.

!! Landen zullen worden geclassificeerd als zeer hoog risico mocht er een nieuwe zorgwekkende covid-variant opduiken op hun grondgebied. De beperkende maatregelen zullen van toepassing zijn op landen met een zeer hoog risico, maar momenteel zijn er echter geen landen met een zeer hoog risico.

Meer informatie is beschikbaar op volgende website: www.info-coronavirus.be/nl. 

 
COVID-19 - STAND VAN ZAKEN VOOR REIZIGERS

De situatie kan van minuut tot minuut veranderen. U kan deze website raadplegen met de meest recente informatie.

Gelieve ook op te volgen via volgende websites:

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: 

Om u beter te kunnen bijstaan, gelieve u te registreren op Travellers Online.

 

Nieuwe immigratiewetgeving // update reisadvies voor reizen met minderjarigen (-18 jaar) van en naar Zuid-Afrika - november 2019

Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. Voor de laatste ntwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie, klik op volgende link.

 
Zuid-Afrikaanse immigratiewetgeving: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen

Opgelet: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten worden NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen, tenzij in geval van een bewezen medisch noodgeval!

 

Nieuws

27 mei

Op vrijdag 26 mei heeft een diplomatieke conferentie van 70 staten in Ljubljana (Slovenië) een historisch akkoord goedgekeurd over een nieuw multilateraal verdrag inzake wederzijdse juridische bijstand en uitlevering voor de vervolging van de ernstigste internationale misdrijven voor nationale rechtbanken.

24 mei

Na de zware overstromingen stelde Italië een internationale vraag om noodhulp via het Europese mechanisme voor civiele bescherming (UCPM), dat de respons op natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen op EU-niveau coördineert.

24 mei

Vandaag zal de officiële delegatie de hoofdstad Dakar verlaten om, in Bandia en Diamniadio, onder meer nieuwe investeringen te bekijken van Belgische bedrijven die al geruime tijd in Senegal actief zijn.

23 mei

Van 21 tot 25 mei leidt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische missie naar Senegal. Het programma voor maandag en dinsdag vindt plaats in de hoofdstad Dakar, waar een waaier aan B2B-vergaderingen en sectorale workshops, een bezoek aan de haven van Dakar en ontmoetingen met de autoriteiten zijn gepland om nieuwe investerings- en handelsmogelijkheden tussen België en Senegal te verkennen.

21 mei

Van 21 tot 25 mei zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische missie leiden naar de Republiek Senegal.