Ambassade en Consulaten van België in Zuid-Afrika
Home Consulaire diensten Identiteitskaart

Identiteitskaart

BELANGRIJK:

Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering uiterlijk vanaf midden 2021 de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers bevatten.

Vanaf maandag 21 juni 2021 zal u voor een elektronische identiteitskaart (e-ID) en/of ook uw kind voor de Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar uw beroepsconsulaat moeten komen.

 

1. U vult het afspraakformulier in, bij voorkeur op uw computer, drukt het af, en neemt het mee naar uw afspraak.

afspraakformulier eID (vanaf 12 jaar)

afspraakformulier kids-ID (voor kinderen jonger dan 12 jaar; moet door beide ouders ondertekend worden) 

2. Gelieve een pasfoto bij te voegen die voldoet aan de normen.

3.1. Indien u bent ingeschreven bij het Consulaat-generaal in Pretoria: maak een afspraak via volgende link: https://appointment.diplomatie.be/Home/Index/ad271ade-6fd1-441c-9cb8-fca12c18b31f/NL-be

3.2. Indien u bent ingeschreven bij het Consulaat-generaal in Kaapstad: maak een afspraak via https://appointment.diplomatie.be/Home/Index/d69fd281-9f85-434e-9be4-c52e50695099/nl-BE  

Breng uw aanvraagformulier + betalingsbewijs + foto’s binnen tussen 09:00 en 13:00, maandag tot vrijdag. 

4. Kinderen jonger dan 6 jaar moeten niet persoonlijk langskomen. U kan het aanvraagformulier, ondertekend door beide ouders, op afspraak binnen brengen of per koerier opsturen naar het bevoegde Consulaat-generaal. 

5. U hoeft het betalingsbewijs niet te e-mailen/faxen, maar dient dit af te drukken en bij uw aanvraag te voegen. 

6. De identiteitskaart kan vanaf nu ook geactiveerd worden op het Consulaat-generaal. Een elektronische identiteitskaart met certificaten (elektronische functies) laat toe om zich via internet op een beveiligde wijze te identificeren en toestemming te geven (digitale handtekening). Wil ik mijn eID gebruiken om me op het internet te identificeren, dan moet ik persoonlijk, met mijn eID en pukcode naar mijn of een andere consulaire beroepspost of een gemeente in België gaan, rekening houdend met openingsuren en/of afspraaksysteem. Gelieve hiervoor een afspraak te maken.

7. Voor meer informatie, bezoek deze website

8. Andere optie: 

U kan vanaf 21 juni 2021 uw e-ID aanvragen bij (1) de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was, (2) uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren, of (3) een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent. Dit is wel iets duurder (reken rond de 100 euro, de prijs verschilt licht van de ene tot de andere gemeente). De kaart en pukcode worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.

 

AANVRAGEN ZULLEN NIET INGENOMEN WORDEN ZONDER BETALINGSBEWIJS – BETALING ENKEL VIA OVERSCHRIJVING

OPMERKING: U HEEFT OOK DE MOGELIJKHEID OM MET DE KAART TE BETALEN OP DE DAG VAN UW AFSPRAAK

Prijslijst + bankgegevens

Let op. Als Belg bent u altijd verantwoordelijk om uw eigen identiteitsdocumenten te beheren. Hou daarom zelf de vervaldatum in het oog.