Op reis

Alle nuttige informatie als u op reis gaat naar Zuid-Afrika en andere landen in ons rechtsgebied.


Reisadvies


Reizen naar Botswana met minderjarige kinderen


Sedert 1 oktober 2016 wordt bij het overschrijden van de grens van Botswana (net zoals voor Zuid-Afrika) een gecertifieerd afschrift van de geboorteakte van elke minderjarige gevraagd. Deze geboorteakte dient zowel de gegevens van het kind als van de ouder(s) te bevatten. Zonder dit document kan u de toegang tot of het vertrek uit Botswana geweigerd worden. Meer informatie (PDF, 2.13 MB)


Nieuwe immigratiewetgeving


Sinds 26 mei 2014 is in de Zuid-Afrika een nieuwe immigratiewetgeving van toepassing. Deze is uitermate van belang wanneer u reist met minderjarigen (-18 jaar), er een langere tijd wil verblijven (+ 3 maanden) of wanneer u er zich definitief wilt vestigen. De laatste ontwikkelingen in deze Zuid-Afrikaanse materie vindt u op deze pagina.


Voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten


Opgelet: voorlopige (handgeschreven) Belgische paspoorten worden NIET aanvaard om Zuid-Afrika binnen te komen, tenzij in geval van een bewezen medisch noodgeval!


Belgen in nood


Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bevindt u zich in een noodsituatie. Wat te doen? Lees verder...


Contactgegevens voor Belgen in nood


Voor dringende gevallen (ongevallen, verlies/diefstal documenten, etc. - geen visa!) na de werkuren en tijdens het weekend kunnen Belgen contact opnemen met:

  • het Consulaat-generaal in Pretoria (rechtsgebied) via het noodnummer +27 82 458 80 26
  • het Consulaat-generaal in Kaapstad (rechtsgebied) via het noodnummer +27 73 772 45 59


Travellers Online


In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer uw reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. Uw contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk.


Wanda


Wanda informeert reizigers over de gezondheidsrisico's die ze lopen afhankelijk van hun bestemming. Met dit instrument wil het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) mensen bereiken die momenteel in het buitenland zitten. Meer informatie


Website 'A Belgian experience in South Africa' 


Voor een Belgische ervaring in Zuid-Afrika, ga naar experiencebelgiuminsa.co.za. Als u een Belg bent met een horecabedrijf in Zuid-Afrika, contacteer ons (pretoria@diplobel.fed.be) met informatie zodat we deze kunnen toevoegen aan deze website.

Image
Fotocollage van een bord met wafels, olifanten, een boom en chocolade